Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Πάντων νους κρατείΤροφή για το μυαλό .. είναι όσα ερεθίσματα προσλαμβάνουν τα μάτια, επεξεργάζεται ο εγκέφαλος και καταλήγουν να είναι πεποίθηση, ιδέα, γνώμη που σχηματίζεται στο διαθέσιμο χρόνο της ζωής μας. Μεστώνουν αργά αργά στο έτοιμο για ανάλυση και σύνθεση μυαλό μας και κατόπιν κάθονται αναπαυτικά στην πολυθρόνα των συσσωρευμένων αντιλήψεων περί ζωής, αγάπης, έρωτος, κοινωνίας, οικογένειας. 

Το μυαλό έχει ανάγκη από προκλήσεις που θα το θέσουν σε αέναη λειτουργία. Ο εγκέφαλος τακτικά οφείλει να ξεμουδιάζει κατά τα δημιουργικά χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, να δέχεται, να αμφισβητεί, να απορρίπτει, να δικαιολογεί την απόρριψη ή την αποδοχή, να χτίζει τείχος μπροστά στο «έτοιμο για κατάποση» προϊόν-ιδέα. 

Είναι το κυριότερο προσόν της εποχής μας η πώληση αντιλήψεων-πακέτων. Σαν να ήταν καφές σε σκόνη που το προμηθευόμαστε από σούπερ μάρκετ και αρκεί να χτυπηθεί με μικρή δόση νερού για να γεννηθεί η ιδέα-φραπές. Γρήγορα και ανώδυνα, έτοιμο προς κατάποση.. Και αν η γεύση είναι επιθυμητή, ποιος ασχολείται με τη χημική σύσταση και την ποιότητα του αρχικού προϊόντος.

Δεν είναι λίγες οι φορές που απουσιάζουν οι προκλήσεις για το μυαλό μας και όλα κυλούν αδιάφορα έως βαρετά. Είναι οι εποχές που νιώθουμε πως οτιδήποτε πέφτει μπροστά μας, είναι έτσι γιατί έτσι πρέπει να είναι. Ουδεμία τάση σκεπτικισμού και ερωτηματικών.  Όταν λοιπόν έχουμε σαφή αίσθηση αυτού του γεγονότος δεν υπάρχει λόγος για πανικό που καταλήγει σε σίγουρη παραίτηση. Βρισκόμαστε στο ιδανικό χρονικό σημείο για να γίνουμε οι ίδιοι το ξυπνητήρι του μυαλού μας. Είναι η καλύτερη προσπάθεια ανέγερσης μπροστά στην καθολική κοινωνική νάρκωση. 

Κάθε άποψη για να υιοθετηθεί ή για να ακυρωθεί στον χάρτη της προσωπικότητας μας, απαιτεί κόπο και δαπάνη ενέργειας, μόνο τότε έχει ουσία και βάρος. Τα ερεθίσματα και οι αντιλήψεις είναι απέραντα, σαν τη θάλασσα που περιβάλει τη χώρα μας. Ο καλός ψαράς παλεύει ώρες μέσα της, αλλά στο τέλος τα ψάρια που πιάνει είναι δικός του κόπος. Μέσα σε ένα αχανές πέλαγος τα ίδια, δεν θα υπάρχουν για τον επόμενο ψαρά. Για τα επόμενα και δικά του ψάρια πρέπει να πέσει με δικά του δίχτυα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου