Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Κυκλικές Διαθέσεις

Σκαμπανεβάσματα.. Μέρες που σου γεμίζουν το μυαλό με ιδέες και σε σπρώχνουν στη δύνη της παραγωγικότητας, μέρες που στις δίνουν με το σταγονόμετρο και μέρες που στερεύεις τελείως. Για όσο πάρει. Υπομένεις και επιμένεις όμως σκεπτόμενος τα καλύτερά σου που κάποια στιγμή θα ξανα-έρθουν. Συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αλλά παρατηρείται περισσότερο στις ευαίσθητες καλλιτεχνικές ψυχές.
 
Έχω δει καλλιτέχνες να παρασύρονται τόσο από το αντικείμενο που προσπαθούν να δώσουν ζωή όσο και αυτούς που ξημεροβραδιάζονται στον χώρο τους για ημέρες, χωρίς να αφήσουν απολύτως κανένα ίχνος δημιουργίας γιατί δεν είναι η "φάση" τους καλή. Δεν είμαι υπάλληλος του δημοσίου να μη με νοιάζει. Είναι η ψυχή μου που δουλεύει όχι το χέρι μου.
Ζωγράφοι, γλύπτες, αγγειοπλάστες, χαράκτες, ποιητές, συγγραφείς, λογοτέχνες, μουσικοί, φωτογράφοι και πόσοι άλλοι. Μικροί ήρωες μέσα στην τρελή καθημερινότητα που προσπαθούν να ξεπεράσουν μόνοι τους ό,τι συναίσθημα θα τους λύγιζε για να πάνε παρακάτω. Κι αυτοί που δεν μπορούν να τα καταφέρουν; Αυτοί το μετατρέπουν σε κάποιας μορφής έργο που θα φέρει πάνω του τα στίγματα του πόνου και της λύπης που βίωσαν.
 
Ό,τι και να πούμε ξέρουμε ότι είναι όλοι τους πλάσματα άξια, ο καθένας στο είδος του και με τον τρόπο του. Πίνακες που κυκλοφορούν στην αγορά με αντάλλαγμα 200.000 ευρώ ο ένας, στίχοι μελοποιημένοι που μπορούν και συνοψίζουν όλη την άδικη / πονεμένη / σημαδεμένη ζωή ενός ανθρώπου πωλούνται για κάποιες χιλιάδες ευρώ επίσης. Αλήθεια αφού κατά τους ειδικούς μπορούν και εκτιμώνται σε ευρώ αυτές και πολλές άλλες δημιουργίες, τι μας εμποδίζει από το να εκτιμήσουμε και τον αρχικό δημιουργό αυτών; Μπορεί κάποιος να υπολογίσει λοιπόν το κόστος της.. ψυχής; Φυσικά και όχι. Είναι ανεκτίμητη όπως θα έπρεπε να είναι και τα δημιουργήματά της χωρίς να εμπίπτουν στο καθεστώς της ανταλλαγής με ευρώ, δολάριο, λίρα κλπ
 
Δεν αντιλέγει κανείς στο ότι ελάχιστα πράγματα μπορούμε να κάνουμε εάν δεν πληρώσουμε και ακόμα πιο λίγα προτιθέμεθα να κάνουμε εάν δεν λάβουμε το "ανάλογο" αντίτιμο. Το ανάλογο όμως στην τέχνη είναι τόσο σχετικό για τον αγοραστή όσο και για τον δημιουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου